söndag, juni 10, 2007

A vendetta held as a votive.

Max Weber beskrev kapitalismens anda som tätt sammankopplad med den protestantiska etiken. Individer ansamlar kapital genom att avstå från nöjen och livsnjutning. Hårt arbete, självbehärskning och kontroll resulterar i inkomster som i sin tur representerar duglighet och skötsamhet. Arbete är nyttigt och seriöst, det är hårt slit som bygger vårt samhälle.
Företagsekonomins implicita dikotomier: uppdelningen mellan arbete, seriositet uppoffring och produktion å ena sidan, och nöjen, lek, njutning och konsumtion å anda. I praktiken visar sig dessa två poler vara sammanvävda.
I kapitalismens obarmhärtiga korståg mot vår själ och våra sinnen är vardagskonsumtionen allt för marginell, fram träder istället upplevelsekonsumtionen. Idéen av att profitera på helt fabricerade behov, att tvinga in individen i en konsumtionscykel som aldrig tar slut, vad vi än gör, var vi än är, vad vi än tänker är behovet konstruerat av någon med en profit i åtanke.

Another protester crossed the line to find the money's on the other side.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vetenskaplig undersökning på min blogg.. In och rösta på http://coffeistiska.blogg.se/coffe/1181941151_armen_i_vinkel.html