lördag, juli 07, 2007

Festival med flyt.


"– Man fattar inte att det kan var så här illa. Regn, javisst, men efter några dagar känns det som att man är mitt uppe i en gigantisk naturkatastrof."


"Torsdagen var värst. På bara ett dygn föll 40 mm regn över festivalområdet, nästan lika mycket som under hela 1997 års festival – den som fram till i år innehade vattenrekordet i festivalens 36 år långa och blöta historia."

"
– Att bo i tält var efter ett tag som att bo i en sjö. Fast det var riktigt roligt de första två-tre dagarna, det kommer vi inte ifrån. Fram till att alla kläder var blöta och vattenståndet steg.
– Men nu går det bara inte längre. Så snart man nyktrar till känns det bara hopplöst.
"

"Vattnet står nu så högt på Roskilde-festivalen att Röda Korset varnar för drunkningsrisk. Varningen framförs via Danmarks radios (DR) nyhetsprogram Radio Nyheterna."

"Delar av Roskildeområdet beskrevs redan dessförinnan som en insjö, sedan småsjöar och vattendrag svämmat över."

"Beredskapsmyndigheten meddelade under natten att 25 man var sysselsatt med att länspumpa campingområdet vid festivalplatsen med två pumpar och sex kilometer slangar. Varje minut pumpades 6 000 liter vatten bort."

"Från Roskildefestivalen som inleddes på torsdagen rapporterade polisen att man inte längre kan garantera att ambulanser kan ta sig fram till alla platser på festivalområdet, på grund av lervällingen.
- Alla vägar är översvämmade och vi har överhuvudtaget inte överblick över situationen, sade vakthavande vid polisen i Roskilde."


"'Det ser ut som rena krigsskådeplatsen', lyder en av de återkommande beskrivningarna av campingen utanför Dyrskuepladsen där Roskildefestivalen äger rum.
Normala år, vill säga."


Inga kommentarer: