fredag, januari 02, 2009

Revolutionärt om Rosengård

I sexton år har Islamiska Kulturföreningen bedrivit verksamhet ur en källarlokal i bostadsområdet Herrgården i Malmö, en lokal och ett område som få ville befatta sig med när föreningen flyttade in och som de under dessa sexton år bedrivit en framgångsrik och mycket uppskattad verksamhet ifrån. Lokalen har blivit en samlingsplats och aktivitetslokal för de närboende. Inte mindre än femton föreningar har under årens gång använt lokalen för att hysa olika arrangemang och aktiviteter. Framförallt många ungdomar har uppfattat lokalen som ett positivt alternativ till kommunens fritidsgårdar.

- Här känner vi oss trygga och respekterade. Det gör vi inte borta på fritidsgården" säger Mohammed Kaddoura och Mohammed Masriyey.

- Det här är inte bara en moské, det har blivit vårt andra hem. Här har vi växt upp som barn, fått lära oss moral och etik, hur man blir en bra person och en god muslim. Här har vi haft många aktiviteter. Här har vi träffats efter skolan, läst läxor, ätit, spelat pingis och många andra grejor. Ibland har vi sovit över under helgen. När vi skulle på utflykter och resor har vi utgått från denna moské. Det är här som vi samlades. Varför vill man nu sparka ut oss, utan tydlig anledning? säger Mohammed al-Hijazi om varför lokalerna är så viktiga. Föreningen har alltid betalat hyran i tid och hyresvärden har heller aldrig tagit emot några klagomål om lokalen eller verksamheten som bedrivits därifrån.

När Malmös högsta man Illmar Reepalu (s), ordförande i Malmös Kommunstyrelse tillika ordförande i Herrgårdsgruppen (ett kommunprojekt med representanter från kommunen, polisen och bostadsbolagen som ska planera, övervaka och utföra "normaliseringen" av det socialt utsatta området Herrgården) i augusti -08 bestämde sig för att tala ut i morgonpressen och förklarade att aktiviteten i lokalen inte ingick i hans planer för normaliseringen av området var det således många som ställde sig frågande till kommunens agerande. Herr Reepalu förklarade att Islamiska Kulturföreningen helt enkelt var tvungna att ge sig hädan för Rosengårds stadsdelsförvaltning som skulle flytta in och starta upp ett integrationsprojekt, en ”Boskola”, för nyanlända invandrare
där man i samband med bland annat Hyresgästföreningen skulle lära ut vett och etikett till de boende. Redan i augusti ställde sig Hyresgästföreningen som alltså är en samarbetspartner till den nya aktiviteten i lokalen frågande till kommunens agerande.

- Vi har inget intresse av en konflikt med de boende i området. Om många personer är upprörda är det inte en speciellt bra lokal att vara i. Det skickar ut fel signaler, säger Sten Lundström, representant för Hyresgästföreningen. Rosengårds Stadsdelsförvaltning ställde sig i december också frågande.

- Vi har inget intresse av att ta över de här lokalerna. (...) Vi har massor med andra lokaler, sa Andreas Konstantinides (s) Rosengårds stadsdelsfullmäktiges ordförande. De boende i området och Islamiska Kulturföreningen var således inte de enda som ifrågasatte varför kommunen, med tillgång till alla de lokaler som de redan besitter var tvungna att vräka en uppskattad och framgångsrik förening från sina lokaler, dessutom utan några försök överhuvudtaget att hjälpa föreningen till t ex en ersättningslokal i närheten.

- Vi vill också ha ett bättre område. Vart ska alla barn och ungdomar nu ta vägen? frågade Basem Mahmoud, en av föreningens representanter.

Islamiska Kulturföreningen har under hela denna process bedrivit fredliga protester mot kommunens och hyresvärdens högst irrationella agerande. I samband med kommunens uttalanden och hyresvärdens utannonserade vräkning av föreningen sökte föreningen hyresvärden för en dialog, något de undvek genom att inte svara i telefonerna och stänga lokalkontoret när föreningens representanter dök upp.

- Tänk att de inte kan komma hit och föra en dialog med oss. Det är allt vi vill ha, samarbete och dialog, säger Basem Mahmoud. Föreningen erbjöd sig att betala en högre hyra och ansvara för allt underhåll av lokalen själv, men deras vädjan och erbjudanden har ignorerats av hyresvärden hela tiden.

- Vad skulle vi göra. De vill inte ha oss, säger föreningens förre kassör Khalil Al-Assadi. När föreningen således till sist blev tvingade att flytta ut var det ingen överraskning varken för hyresvärden, kommunen eller polisen att ungdomarna som frekventerat lokalen tog till egna medel och ockuperade den. Ett 20-tal personer spenderade både dag och natt i lokalen under den första tiden. Något hyresvärden trots löften till ockupanterna om att avvakta med eventuella åtgärder svarade på genom att bryta strömmen, anlita låssmed för att byta ut låsen och till sist polisanmäla. Ungdomarna förklarade redan i ett tidigt skede att ockupationen var en fredlig sådan och att om polisen skulle komma för att köra ut dem så skulle de gå ut utan något motstånd. Ockupationen var snarast att tolkas som en protest mot den flathet kommunen och hyresvärden visat föreningen. De försökte även etablera en dialog med
fastighetsägarens representant.

- Det kan de glömma, meddelar Contentus representant Stefan Lindvall, vd för Fastighetsägarna Syd. Vi diskuterar inte med ockupanter. Först måste de lämna lokalerna, sedan kan vi diskutera.


På morgonen den 15 december slog således polisen till. Ett 30-tal poliser med ett stort antal till i beredskap i närheten tvingade ut ockupanterna ur lokalen, som vid tillfället för tillslaget var tre ungdomar mellan 16 till 18 år. De engagerade i tvisten blev mycket upprörda över den överdrivna polisinsatsen där polisen bland annat tvingade ut ockupanterna med hund och pepparsprej. Detta i samband med hyresvärdens och kommunens totala vägran till samarbete ledde till att en gräns hade nåtts bland ungdomarna som använt lokalen. Deras upprepade försök till dialog hade ignorerats gång på gång och det enda svaret kommunen och hyresvärden kunde ge dem var en massiv polisinsats som tvingar ut dem på orättvisa grunder ur sin lokal. Ett 30-tal ungdomar samlades för att protestera. Polisen vittnade själv om att situationen på plats inte var hotfull men svarade på protesterna med sarkastiska fraser som "Borde inte ni vara i skolan istället?"


- Det har förekommit diskussioner och kritiska röster mot insatsen, men det har inte varit några fysiska våldsamheter, sa Mikael Persson vid Skånepolisens länskommunikationscentral. Vid tiotiden bestämde sig ungdomarna trots polisens trakasserier att fortsätta sin fredfulla protest genom att sätta upp ett tält utanför lokalen. Fastighetsägaren svarade genom att spika igen lokalen och till sist placera ut containrar utanför den för att blockera alla försök till en ny ockupation. När kommunens representanter lyckades leta upp en paragraf som förklarade ungdomarnas tält utanför lokalen som olagligt uppsatt var bristningsgränsen för det tålamod ungdomarna och de boende i området haft passerad.


De senaste dagarna har Rosengård drabbats av förhållandevis allvarliga kravaller och våldsamma protester, ett stort antal småbränder har startats och många ungdomar har under kvällarna och nätterna varit ute och protesterat på ett mer fysiskt sätt än tidigare. Att kommunen och hyresvärden tvingat fram dessa helt onödiga våldsamma protester är inget annat än pinsamt, ungdomar som har ansträngt sig för att förstå varför en uppskattad lokal vräkts utan anledning av kommunen och som under sina fredliga protester mötts av flathet, övervåld och ingen samarbetsvilja från kommunen eller hyresvärden, har kort sagt tvingats till våld.

Revolutionära Fronten stödjer på inget sätt muslimer, kristna, judar eller några andra rörelser där man försöker intala arbetarklassen att problemen i deras liv har andra huvudsakliga lösningar än en socialistisk samhällsordning. Vi anser däremot att det är väldigt tragiskt att en plats där många ungdomar från utsatta arbetarförorter har tillbringat sin fritid och funnit frid och gemenskap bara förkastas av kommunen och hyresvärden. I dagsläget finns det inte många valmöjligheter för ungdomar i arbetarområden då de kommunala alternativen mer ofta än sällan är förfallna, har bristfällig ekonomi eller ligger otillgängligt. Det naturliga är att vända sig till de platser som finns lättillgängliga och som förespråkar och bygger på samma kultur som man är uppväxt i. Vi som moderna socialister måste börja erbjuda alternativ för dessa ungdomar som precis som vi har börjat inse att det samhälle vi lever i idag inte kan erbjuda dem någon hjälp eller något skydd. Istället för att låta religiösa grupper fånga upp dem är det vårt ansvar att vara där och visa på våra argument och ståndpunkter. Vi måste visa för dem att det inte är för att de är muslimer som partipolitikerna vill trycka ner dem och förstöra deras fritidsgård, det är för att de är en del av arbetarklassen och överhetens högsta prioritet kommer alltid att vara att hålla oss splittrade, just denna gång passade man på att utnyttja den ännu inte "rumsrena" islamiska verksamheten i lokalen för att ge sig på arbetare.

Inga kommentarer: