fredag, mars 06, 2009

Stranger things have happened

Bra:
"Stärkta kvinnor i Förenade arabemiraten

Enligt en rapport från revisionsföretaget PricewaterhouseCoopers har Förenade arabemiraten globalt sett högst andel högutbildade kvinnor, 77 procent. Nationell statistik visar också att 60 procent av de statligt anställda är kvinnor.
Förutom arbete som statstjänstemän, ingenjörer och banktjänstemän har kvinnor under den senaste tiden även tagit anställning som piloter och ambassadörer. I mars förra året utsågs Khouloud Ahmad Jouan Al Dhahiri till landets första kvinnliga domare.
En Rapport från FN:s utvecklingsorgan, UNDP, som utväderar FN:s milleniemål, beskriver den positiva utvecklingen och rapporterar att Förenade arabemiraten är det land i arabvärlden som kommit längst när det gäller att stärka kvinnorna.
Landet har även flest kvinnor inom affärsvärlden, i regionen, enligt statistik från år 2006."

Mycket, mycket, dåligt:

"Gästarbetarna kastas ut ur Dubai

I Dubai har finanskrisen punkterat världshistoriens mest extravaganta fastighetsbubbla. De som byggde den är fattiga gästarbetare från Sydasien. De pratar nu om självmord och hänsynslös utsugning.

DUBAI. Den kallas Staden av guld, Zona Pour på hindi, men är i verkligheten en deprimerande samling arbetsläger och gator täckta av ökensand i Dubais utkant. Här bor Dubaikrisens största förlorare: byggjobbare som Kumar, en 28-årig indier.
-Jag satte mig i skuld för att kunna betala visumet till Dubai på 7 000 dirham (17 700 kronor). Agenten lovade att arbetet i Dubai skulle vara fantastisk med hög lön, men jag blev lurad, säger Kumar.
Han får 600 dirham (1 500 kronor) i månaden. För det sliter han tolvtimmarsskift på byggen.
Kumar delar bostad med tio andra i ett smutsigt litet rum där de sover i skift i våningssängar. Trots de usla förhållandena säger Kumar att det vore ännu värre om han miste jobbet: då skickas han hem till skulderna.
När man kör från Zona Pour in mot centrum reser sig Dubais nya skyline som en hägring av glas och stål, med världens högs­ta byggnad, Burj Dubai, som ett Babels torn i mitten. Den liknar till formen en stalagmit, ett 688 meter högt monument över de senaste årens höga oljepriser och okontrollerade kreditmarknad.
Burj Dubai håller på att avslutas men kommer troligen att stå tom i åratal framöver, säger Jim Krane, författare till den kommande boken ”Dubai: The story of the world’s fastest city”.
Fastighetsbubblan sprack i december. Nu väntas 20 procent av byggjobbarna mista jobbet, enligt Gulf Research Center.
Många migrantarbetare begår självmord efter att ha skickats hem, säger Elle Trow som driver hjälporganisationen Helping Hands.
Skulderna går vidare till nästa generation.
– Dubaiboomen gjorde många rika. Men de som byggde staden lever i en mardröm, säger Trow.
Censur och segregering gör det svårt att få fram siffror, men Elle Trow gissar på att hundratals arbetare har begått självmord. Hon delar ut mat till arbetare som lämnats strandade sedan deras arbetsgivare gått i konkurs och försvunnit med deras pass.
Fackföreningar och strejker är förbjudna i Dubai. De som försöker organisera sig grips, får ögongloben skannad och deporteras, enligt Jim Krane. Det finns en skräck hos den arabiska lokalbefolkningen att gästarbetarna ska ta över. Lokalbefolkningen utgör bara 10 procent av invånarna, resten är fattiga arbetare främst från Sydasien. Lokalinvånarna lever däremot ett liv i bekvämlighet – varje man i Förenade arabemiraten får i snitt 50 000 dollar per år i subventioner, enligt Krane.
Kumar säger att han längtar efter frun Malti och de tre barnen, Depul, 8, Gudo, 5, och Punkaj, 3,i Indien. Om han får behålla jobbet får han inte se dem förrän om två år, då kontraktet går ut.
– Det bästa vore om min fru kunde få flytta hit, men det är omöjligt – man får inte familjevisum om ens inkomst är lägre än 5 000 dirham.
Den självstyrande staden saknar olja och försökte i stället bli ett Mellanösterns Singapore – ett nav för turist-, logistik, och finansindustri samt en plats för regionens potentater att gömma pengar i.
Burj Dubai och megalomaniska projekt som den konstgjorda ön Palm Jumeriah och den konstgjorda skärgården The World, 300 öar som ska efterlikna en världskarta, fångade världens uppmärksamhet. Kulmen nåddes när Atlantis Hotel på Palm Jumeriah invigdes i november 2008.
Men inom ett par månader hade värdet på Palm Jumeriahs lyxvillor sjunkit med 60 procent.
Dubais ledning har reagerat på krisen genom hårdare kontroll. En lag gör det omöjligt att sparka anställda som tillhör lokalbefolkningen. Arbetslösa utlänningar drivs däremot ut.
Lokaltidningen Khalej Times rapporterar att spärrar ska sättas upp runtom i staden för att gripa folk som har stannat längre än deras visum tillåter. Dessutom överväger migrationsmyndigheterna att införa belöningar för att ange utlänningarsom uppehåller sig i landet illegalt.
Dubais stadsledning har inte gått att nå för en kommentar.

Hälften av Dubais byggprojekt på is
Dubai är ett av sju emirat i Förenade arabemiraten (UAE). Emiratet har 1,37 miljoner invånare. 90 procent är utlänningar, varav de flesta låginkomsttagare från Indien, Pakistan, Bangladesh och Filippinerna. Byggarbetarna lever segregerade i arbetsläger under dåliga förhållanden. Lokalbefolkningen är araber.
Det är oerhört svårt att bli medborgare i Dubai. De som förlorar jobbet har i allmänhet 30 dagar på sig att hitta nytt eller lämna landet.
Det största emiratet är Abu Dhabi som har 90 procent av oljan. Dubais olja sinar. Staden försöker bli ett nav för turism och handel. Sammanlagt finns det runt 250 svenska bolag i emiraten och 4 000 svenskar.
I februari beviljade UAE:s centralbank ett nödlån på 10 miljarder dollar till Dubai.
Aktiemarknaden i Dubai sjönk med 73 procent år 2008. Drygt hälften av Dubais byggprojekt, värda uppskattningsvis 582 miljarder dollar, har lagts på is, enligt en marknadsundersökning av det lokala företaget Prolead i februari. "

och en parantes:
"Förenade Arabemiraten bemöter kritiken

Talesmannen Ibrahim Al Abed från Förenade Arabemiratens Mediaråd bemöter kritiken i Ola Wongs artikel.

–Det är tillåtet för migrantarbetarna att demonstrera om det sker under ordnade former. I de fallen medlar Arbetsdepartmentet mellan arbetarna och deras chefer och i de flesta fall lyckas de lösa dispyten. I ett fåtal fall har polisen tvingats gripa in när protester spårat ur i våldsamheter och vandalism. Regeringen vidtar åtgärder för att bemöta arbetarnas klagomål. Men vi tolererar inte våld och hot mot den allmänna ordningen, säger Al Abed.
–I vissa fall har de som gjort sig skyldiga till våld deporterats, säger Al Abed och tillägger att myndigheterna börjat studera frågan om fackföreningar, som i nuläget inte är tillåtna.
Om finanskrisen säger han:
– Förenade Arabemiraten, där Dubai ingår, är inte isolerade från finanskrisen. Det betyder inte att "miraklet" har slutat, bara att UAE har gått in i en period av konsolidering och nedskärningar. Men långsiktigt så ser det ljust ut för ekonomin."



Inga kommentarer: