onsdag, juli 16, 2008

Historiskt åtal mot 26 strejkvakter

"I december 2006 genomfördes en blockad mot sushirestaurangen Izakaya Koi i Malmö. Blockaden var en del av en pågående facklig konflikt mellan Malmö Hotell- och Restaurangsyndikat av SAC och restaurangen. Bakgrunden till konflikten är att en anställd på Koi blivit grovt misshandlad av sin chef under en företagsresa till London och förlorade i samband med det jobbet. Misshandeln åsamkade svåra skador på den anställde som fick vårdas på sjukhus. Det var under vistelsen där som den anställde fick veta att han till på köpet fått sparken.

Att avskeda en anställd på personliga grunder är alltid fel, och mot detta vände sig Malmö LS av SAC.

När facket väl blandat sig i konflikten tog det fart. Malmö LS uppmärksammades snabbt och lätt av en mängd arbetsrättsliga brister på restaurangen. Bland annat bestod bristerna i att samtliga bland personalen saknade anställningsavtal samt att ingen av de anställda omfattades av något kollektivavtal. Något som ytterligare förmedlade en bild av hur de anställda hade det på Izakaya Koi var att majoriteten av de anställda hade så kallade ”osäkra anställningar”, det vill säga olika typer av tidsbegränsade anställningar med knappt befintlig arbetsrätt och trygghet. Helt i sin ordning ställdes därför krav på Izakaya Koi:

Restaurangen måste lova att radikalt förbättra arbetsvillkoren för sina anställda – bland annat teckna kollektivavtal med valfritt fackförbund. De måste ta ansvar för övergrepp mot sina anställda, samt betala en skadeståndssumma till den misshandlade, före detta medarbetaren på 290000 kronor.

Men Izakaya Koi vägrade att gå med på något av kraven. Därför beslutade SAC, som aldrig gav upp hoppet om att få igenom sina krav, att varsla om stridsåtgärder mot restaurangen. Sagt och gjort, Izakaya Koi sattes i blockad en decemberkväll för snart två år sedan. Media fanns på plats och även ett gäng med malmöbor hade hittat dit. Så även polisen, som i förväg bestämt sig för att inte låta SAC-aktivisterna utnyttja sina grundlagsfästa rättigheter och löste med våld upp blockaden.

Ingripandet blev starkt kritiserat i media och även av länspolismästaren i Skåne, mycket på grund av att de använt pepparspray mot aktivister i mycket tveksamma lägen.

Den fackliga konflikten i sig förlorades mot Izakaya Koi. Ärendet togs till arbetsdomstolen där det också klubbades att SAC måste betala dryga rättegångskostnader. Det blev ett tungt ekonomiskt nederlag, men förlusten i arbetsdomstolen skulle bara visa sig vara början på ett långt och obehagligt rättsligt efterspel. Härvidlag hade det bara börjat.

Den 16 februari i år åtalade åklagare Mats Svensson 26 strejkvakter som agerat strejkkedja i blockaden mot Koi 2006. De är nu misstänkta för ordningsbrott, ohörsamhet mot ordningsmakten och egenmäktigt förfarande. Åtalet är det absolut första i sitt slag som rör utgången av en facklig konflikt. Aldrig förr har det varit åtalbart för fackliga aktivister att medverka i lagligt varslade stridsåtgärder. Och egentligen är det mot all förefintlig lagstiftning som Mats Svensson väljer att åtala strejkvakterna. Här gäller det att se steget längre. Med hjälp av det aktuella åtalet vill politiskt intresserade krafter förändra i just den lag som föreskriver att polis och rättsväsendet förhåller sig neutrala vid fackliga konflikter. De är trötta på sitt eget samförstånd.

Åtalet vittnar om ett kränkande, grundlagsvidrigt och farligt angrepp på rättigheter som arbetarrörelsen kämpat sig till genom århundraden. Ett åtal av denna sort kan vi aldrig acceptera, inte minst när vi känner till de bakomliggande syftena. Alldeles säkert är att åtalet kommer att användas som ett försök att hitta en ny praxis för polis och rättsväsende om hur man ska agera vid tillfälle av fackliga stridsåtgärder.
Skulle Mats Svenssons åtal vinna kraft i domstol kan det innebära att vi får sadla om våra fackliga strategier. Det kan nämligen komma att bli snarare regel än undantag att polisen blandar sig i fackliga konflikter, vilket de å andra sidan gör titt som tätt redan i dag, men skillnaden lär bestå i en ökad frekvens.

Vi i Revolutionära Fronten vägrar att stilla se på när det händer. Därför har vi valt att lägga stor tid och kraft på att uppmärksamma åtalet och slå tillbaks mot de krafter som försöker inskränka på våra rättigheter. Förutom generellt stödarbete har vi också fört interna diskussioner om betydelsen av facklig kamp. I våra samtal försöker vi knyta an med tidigare historiska försök att inskränka på arbetares rättigheter, för en ökad förståelse för vad som håller på att ske.

Det har även arrangerats utåtriktade aktiviteter.

Sedan kampanjens startdatum, 1 maj i år, har vi organiserat flygbladsutdelningar, affischerat och på liknande sätt spridit fakta om åtalet. Aktiviteter har ägt rum på flera orter i landet, inlusive i storstäderna Stockholm och Göteborg.

Den 12 juli, som var en landsomfattande aktionsdag för kampanjen Malmö26, höll RF ett torgmöte i Angered Centrum i Göteborg. Ett mycket lyckat sådant med flera hundra utdelade flygblad. För dem som behagade, den tidiga julimorgonen, bjöds det även på kaffe och kaka. Flera förbipasserande visade intresse och stannade upp för att diskutera med oss.

Vi, Revolutionära Fronten, kommer aldrig att acceptera några som helst försök till angrepp på våra gemensamma rättigheter. Således ställer vi oss jämte de 26 åtalade strejkvakterna, för vi är alla Malmö26. Åtalet är inte bara något som rör 26 aktivister för att de deltog i en facklig blockad i Malmö. Åtalet är något som i hög grad kan ses som ett angrepp på hela arbetarklassen och våra gemensamma rättigheter i stort.

Revolutionära Fronten anser dessutom att åtalet förtjänar mer uppmärksamhet än vad som hittills väckts kring det, därför kommer våra aktiviteter att fortgå och detta kan inte ses som något annat än ett startskott.

- Redaktionen"

Inga kommentarer: