torsdag, augusti 30, 2007

I am not the person anyone would want to be.

Jag har äntligen skaffat en riktig kamera!
En lånekamera, från jobb dvs.
Jag har inte riktigt fattat hur den funkar än, men ni kan få se mina försök hitills.

Vi hade kräftskiva på jobb, på kockum fritid, vilket var najs då fyrverkeriet var utanför, följt av att alla försvann till plysch och drack champange.

Jag äter inte kräftor, men som tur var fanns det komplement, och jag tror att mitt bordssällskap som åt hela 21 kräftor nog täckte upp min andel också.

I en öppen bar kan man bli lite exalterad ibland..
Som någon fångade på bild.

Jag har försökt fota min hund, men han vill aldrig vara still så det funkar inte så bra, och blixtbilder blir konstiga, som ni ser.

Jag lyckades få ut en halvdan bild, men där hade han örat på sniskan, jag ska fortsätta försöka.

onsdag, augusti 29, 2007

I still feel like rioting.

Jag är tvångspaketerad, min frihet framgångsfusionerad med vad som nu har blivit mina värdelösa värderingar.
Ingen bryr sig och jag känner ingenting, jag känner ingenting alls.
Jag pendlar mellan melankoli och total galenskap. Eller så lever de inom mig, i nån fruktansvärd symbios.
Jag säljer alla fraser jag får ur mig, en evig jakt på någon form av abstrakt acceptans jag inte ens vill använda mig av.
Jag lever i en accepterad protest, en tystad revolution.
Hank sa det en gång:
All my dreams were lies, all my friends are dead.

söndag, augusti 26, 2007

You'll see, we'll get away with this.

Jonas åkte iväg till universitetet idag, samma dag som jag hittade följande:

"23 - 26 augusti Fittbyxor - en kurs i frirörelse och frigörelse.
Det här är en kurs i – inte om - fittbyxor och konsekvenser av att stå upp och kissa. Under fyra dagar arbetar och reflekterar vi i praktiken kring handlingsutrymme, mode, stadsplanering och performativitet liksom historiska och kulturella aspekter av att stå upp och kissa. Kursen hålls av Åsa Ståhl och MFK.
ALLA TJEJER VÄLKOMNA!"

Vilket jag tycker korrekt illustrerar allt som är fel med universitetsvärlden.
Jag hoppas det finns någon ironi i allt det här, annars är det bara konstigt.
Igår: Kräftskiva med jobb.
Idag: Andreas 21
Imorgon: Just another day
Måndag: Jobb
Fyra dagar, fruktansvärt mycket tid.

onsdag, augusti 22, 2007

Put your hands up for Detroit?

Jag jobbar otroligt mycket nuförtiden, otroligt.
Vilket lett till att det inte hänt så mycket, men en observation jag reflekterat över de senaste dagarna är hur min musiksmak förändrats sen jag kom hit.
Min ipod har, som de flesta känner till då jag är förtjust i att högljutt beklaga mig över det, gått sönder och är på service. Vilket i samband med att jag sitter en del i bil i mitt yrkesutövande och därav relaterade ärenden lett till att det huvudsakliga musikinflytandet i mitt liv för tillfället kommer från gymmet och bilradion vilket förskjutit min musiksmak åt ett ytterst underligt håll.
Jag förklarar.
Jag kom precis på mig själv exalterat börja ladda ner Absolut Kidz för att få tag på Dannys Tokyo och Olas Natalie. Något som var en smått chockerande upplevelse.
Tragiskt, men skoj. Jag hittade trots allt en för mig helt ny Günther-låt.
Även solen har sina fläckar.

lördag, augusti 18, 2007

Every once in a while i think im dying.

Stockholm var som det är, stort och oförlåtande.
Sorgen uteblev, skamen är obefintlig.
Vi lämnade staden, jag med en känsla av att jag var fläckad, förföljd och äntligen fri.
Fri att återvända, åter till ansvar, jakten på lycka, attacken på livet.
Men ansvar undkommer mig och lyckan förvillar mig i min eviga jakt på livet....
Festivalens bizzarra upptåg räddar mig från total undergång, synd bara att det är ett jävla jobb.
och vi avslutar med dagens citat:
"Det sägs att festivalbesökare lagt uppåt tvåtusensjuhundra kronor på att sänka en brandman utan att lyckas.
Pratade med en före detta flitig kastare som berättade att han för några år sedan fick ned en brandman efter hundratals försök. Sedan dess nöjer han sig med att titta på.
'Visst var det stort att sänka honom. Men efteråt tänkte man ändå: var detta allt? Där ligger han i kanalen och sprattlar men är jag lyckligare för det? En känsla av tomhet kom över mig. En slags livskris.' "

söndag, augusti 12, 2007

VÄRDET AV EN ARBETARKLASSBASERAD VÄNSTER

Dagens moderna öppet socialistiska och utomparlamentariska kamp lider av ett tabubelagt och ignorerat problem. Arbetarklassen är alienerad och står främmande inför den.

Skälet till detta diskuteras ständigt inom olika socialistiska grupper, många hävdar att det är för att de svenska arbetarna inte känner sig manade p.g.a. "välfärden" och det "trygga läget", något som åtminstone jag ser som skitsnack av högsta grad, då arbetarklassen är precis lika utsatt som förut. Ser man tillbaka på utvecklingen sedan 70 talet så ser man hur arbetsrätten urholkats alltmer. LO fortsätter förråda sina medlemmar, företag flyttar utomlands, vi har en växande arbetslöshet, dåliga arbetsmiljöer, dåliga skolor, dyr tandvård, sjukvårdsköer, misslyckad integration, en utbredd rasism. Ja tamejfan det mesta i "Välfärdssverige" är en jävla lögn som främst påverkar arbetarklassen.

Trots det så står arbetarna fortfarande främmande för vår rörelse.
För mig så är det ganska enkelt att se varför vi misslyckats locka våra kamrater. Vänstern har blivit en cirkus av små grupper som slåss för skitsaker som t.o.m. får Aftonbladets överbetalda kolumnister, rödvinsvänstern & finkulturens små proffstyckare att verka som de har fötterna på jorden och kan sin sak.

Denna produkt - "vänsterkulturen" - är skapad främst av den subkulturella strukturen som vänstern lider av. Denna vänsterkultur är dominerad av personer med över- och medelklassbakgrund, med en överhängande del av dem från universitetsvärlden - en sfär som sedan länge är känd för att låsa ut och alienera arbetare. Knapp 15 % av dagens studenter kommer från ekonomiska bakgrunder som värderas som arbetarklass.

Det är även denna kultur som satt vänstern i ett stereotypt fack där socialister framställs som förvirrade ungdomar med en viss klädsel och en viss attityd. Att de flesta arbetare därför tycker socialistiska organisationer verkar oseriösa och ointressanta idag ska man därför knappast se som en chock.

Man bör nämna hur denna rekrytering från detta träsk leder till problem i direkt relation till klasstillhörighet. Som exempel bör man t.ex. nämna den f.d. aktivsten från Stockholm, Sophie Mörner, som är dotter till en av Sveriges rikaste familjer, en familj som förutom att vara adlad även är tung aktör i samma koncern som äger b.l.a. Willy´s, Åhlens, Spar/Eurospar, Dagab, Axfood m.m. Har man den klassbakgrunden kan man inte ha de grundstenar och erfarenheter för att föra en militant socialistiskt kamp. Då handlar det bara om ett behov av uppmärksamhet, en tonårsrevolt mot stenrika parasiterande föräldrar.

Dessa miljöer ska inte vara rekryteringsområden för socialister. Om det är universiteten vi fortsätter vända oss till så kommer det till sist leda till ett fritt spelrum för högerextremister bland arbetarna. Dock så är denna kritik vi riktar tabubelagd idag - och skälet är ganska givet - det är för få arbetare med i kampen och det är medelklassen som är tongivande. Om än omedvetet så är det osynliga klassförtrycket, den medfödda intellektuella klasskulturen inom medelklassen, som tar plats från arbetarna på möten och i det offentliga rummet och stöter bort dem från att söka sig till organiserad kamp. Bara en sån sak som språkbruket bland medelklassen kan göra att en vanlig knegare känner sig ovälkommen och "fördummad". Det är sådana situationer som måste stoppas.

Den socialistiska rörelsen får aldrig hamna i någon sorts accepterat läge som semesterort och upprorstid för borgarungar att leka världsförbättrare. Att den på vissa falanger blivit det säger bara att det nu är mer aktuellt än någonsin att kasta ut medel- och överklassen och istället ta in städaren, postisen, den arbetslöse, blatten, svennen, de som har verkliga skäl att se en ekonomisk omfördelning av samhället. Och det är där jag anser att all vår energi ska läggas, skit i universiteten. Det är på gatan och golven som socialismen har en riktig innebörd.

Självklart så skall diskussion föras seriöst om hur pass relevant klasstillhörighet är och vi säger inte att en välmenande medelklass inte är välkommen. Men det är arbetarklassen som alltid ska vara ledande, det är bara när man har de kulturella, etniska och ekonomiska hörnstenarna i att vara arbetarklass som man bär och kan framföra den militanta och verklighetsbaserade analys som behövs för att radikalisera och återaktualisera socialismen.

Det är också bevisat att det är arbetarklassen som har medlen och styrkan att kunna genomföra sina egna förändringar. Klasskampen kan bara föras av arbetarna själva!

Historien visar tydligt på detta faktum. I de socialistiska projekt där något annat än arbetarklassen fått vara tongivande så har rörelsen oftast blivit förråd, splittrad eller övertagen av de "intellektuella" till sist och genomfört hierarkiskt och orättvisa sociala system. Det senaste kan man även urskilja bland en hel del vänstergrupper som öppet kan vara fördomsfulla och t.o.m. föraktande mot arbetarklassen.

Ett fältexperiment i verkligheten för att upptäcka dessa strukturer är så enkelt som att se vad samhällstuderande som generellt är mest politiska, har för syn på t.ex. IV eller Fordonsstuderande eller andra linjer med praktisk inriktning. Generellt är synen oftast att den senare gruppen ses som primitiv, okunnig, ointelligent mm. Klasskillnaderna syns tydligt i övrigt också, i språk, i hur man ser på framtiden, tron på förändringar m.m.

Och faktum är klart att de framtida socionomerna är de som tar åt sig etiketten ”vänster” men det är de som inte klarar av skolan, hoppar av eller väljer arbetaryrken som är den framtida arbetarklassen. Det är till dom de socialistiska argumenten bör rikta sig men ”vänstermuppar” kan t.o.m. vräka ur sig att dessa är ”nazistiska” (!) eftersom dessa grupper ofta är snett könsfördelade.
Det är där problemet ligger. Och det är där man också kan lägga märke till det strukturella föraktet inom många vänstersekter mot all (eller viss) sorts arbetarklass också fortsätter efter skoltiden. Medelklassmönstret finns helt enkelt alltid kvar och förstör socialismens trovärdighet.

Däremot har en bred organiserad arbetarklass inom vänsterrörelsen visat på effektivt resultat. Med bred så måste man också tillägga att inte bara bred som vänstern oftast ser den - en blandning av en massa minoriteter – utan även bred som i att även heterosexuella, vita, arbetarklasskillar lockas till klasskamp, jämlikhet och solidaritet.

Man bör lyfta fram de organisationer och aktiviteter som lyckats göra detta som alternativ till den vänster som nu satt tongångarna under 90-talet. T.ex. så kan man tydligt på internationellt plan se hur projekt baserade på bredd och riktig klassbasering har trängt undan små skumma studentgrupper. Främst kanske de militanta strejkerna i Sydamerika och sydeuropa där de tydligt märkt nyttan av en riktig bredd istället för en sekterism. Där är klasskampen så uppenbar att den sedan länge är ett kulturellt mönster, ett avtryck, bland arbetarna. Man bör också se längre bak i historien till antifascistiska Red Action och se hur de byggde upp ett nätverk genom strejkerna i kolgruvorna och det var t.o.m. kanske just för sin kritik mot student-vänstern som de lyckades med detta: attrahera arbetarna.

Det är några exempel som visar på hur starkt och effektivt vänstern kan förändras, om man bara vågar kritisera och analysera det träsk som idag dominerar i Sverige.

Men man ska inte förskjuta alla grupper! Fackföreningar här i sverige och några få grupper har insett problemet på samma sätt som vi i RF. Bland annat kampanjer för papperslösa invandrare är ett strålande exempel på hur vänstern bör förändras och inrikta sig på arbetarklassen och direkta, opinionsbildande resultat. Projekten för gratis kollektivtrafik är också bra exempel för sådant socialister bör syssla med, direkta resultat. Inget flummeri, utan sånt som folk faktiskt bryr sig om.

Man ska inte heller tro att det inte finns en låga bland vanligt folk för sådana frågor, kommunals strejk förra året är ett lysande exempel, även om det som vanligt blev strypt av klassförrädarna i LO, pekar på hur vanligt folk har fått nog. Det är vi som ska vända oss till dem som kamrater, det är dags att inse det nu. Inga mer frågor om könsbehåringens vara eller inte vara eller annat trams. Om vänstern inte kan tolka hur förbannad och desperat många inom arbetarklassen idag är och vågar vända sig till den/oss så finns det faktiskt inget skäl att vara socialist, då benämner jag mig hellre bara som arbetarklass.

Våran slutsats är därför att dagens vänster måste förändras, den måste breddas, och den subkulturella prägel som idag finns på vänstern måste tas bort för att hindren för en framtida militant utveckling ska fortgå!

Vänstern är död – leve arbetarklassen!

lördag, augusti 11, 2007

The things you say only hurt tonight.

God Kväll!
Välkommen till mitt liv.
Jag har spenderat de senaste 20 minuterna rannsakandes min faders förvånansvärt beaktningsvärda bokkollektion bakom mig i jakt på just den bok jag vill ha, i det här fallet en bok innehållandes avancerade ord, helst exakt de ord jag hade tänkt använda mig av i den här bloggen, utan att specificera för den (bokhyllan) vilka ord det egentligen handlar om. Uppgiften äro å de minsta svårlöst, för att inte säga hopplös, vilket förklarar min nu, inte allt för ambitiösa uppdatering.
Då jag befinner mig i en besvikelse av enorma proportioner över min misslyckade uppgift kommer jag mest ägna mig åt att lägga upp bilder, de säger så mycket mer än mina uteblivet avancerade ord.


Vi var på fotboll häromdagen, jonas och staffan var stenhårt fokuserade på matchen som vanligt.

Tifo

Min helt nya attackhund, Ivan.

Han ser oskyldig ut...

men han besegrar stora pojkar som jonas utan problem..

Samme jonas som tycker om att dryckesanpassa sin musik.

och ersätta hela texten i alla låtar med olika variationer och uttal på ordet bajs.


Så, det var det, nu ska jag ut och ta en lång promenad i denna fantastiskt vackra stad jag gladeligen betitlar som mitt hem..

onsdag, augusti 08, 2007

Today was a disaster.


Som de flesta tragiskt nog är medvetna om har jag tagit bort mitt allt så uppskattade facebookkonto. Notera att jag använder ordet tragiskt, det är strategiskt, för tragiskt kanske är det absolut mest talande ordet för den reaktion som mötte mig efter att jag begått denna handling, som i många av mina vänners liv närmast verkar jämförbart med kollektivt rituelt självmord.
Jag har dock haft lite svårt att motivera beslutet till borttagningen av kontot så jag tog hjälp av min vän Rakel Chukri på sydsvenskans kulturredaktion.
Jag har markerat mina favoritstycken eftersom jag är akut medveten om att vi alla lever i ett hysteriskt bloggtempo och att ytterst få verkligen kommer läsa hela texten som nedan följer:


Vännerna följer varje steg du tar

Mer och mer av vår identitet är kopplad till den digitala världen. Det är inte längre nödvändigt att träffas rent fysiskt när chat- och communitysidor står öppna. Ett av de snabbast växande forumen är Facebook som framför allt lockar medelklassen och är ett mer vuxet alternativ till Myspace.

Porr. Det är vad vi ägnar oss åt mest att söka upp på internet. Inte att läsa böcker från medeltiden på Project Gutenberg eller att uppdatera oss om läget i Darfur. Viagrareklamen som irriterar oss så mycket i mejllådan är symtomatisk för nätet.
Men nu verkar porrens hegemoni vara hotad av chat- och communitysidor som MSN, Myspace, Livejournal, Orkut och Facebook. Det är en tydlig indikator på att vår identitet blir allt mer kopplad till den virtuella världen.

Internetgurun Sherry Turkle rapporterade nyligen från en konferens i Japan där hon upptäckte att många i publiken inte lyssnade på föredragen. I stället svarade de på mejl, förberedde sina egna presentationer eller surfade. Folk ville helt enkelt vara ensamma med sina personliga nätverk. ”Det är bra att träffas i det fysiska rummet, men det är viktigare att hålla kontakt med människorna som definierar ens virtuella identitet, den identitet som räknas”, konstaterade hon. Den fysiska närvaron är inte längre lika nödvändig. Vi kan
sitta hemma och lägga till och dra ifrån i våra digitala nätverk. Ansa dem som vore de en trädgård. I Facebook, ett av de snabbast växande forumen, kan vi finjustera vilka signaler vi skickar ut: ansluta oss till ett seriöst alumnisällskap från universitetet, lägga till plojfunktioner som vibrerande hamstrar eller stödja präktiga miljö- och Barack Obamagrupper.

Facebook är ett digitalt torg där man bjuder in vänner till sitt privata kompiskartotek. Bland de trettio miljoner användarna är sannolikheten stor att man hittar bekanta från dagis, resor eller helgens fest. Sedan kan man följa deras status: var de är, vad de gör och vad de tycker.

Jyri Engeström, grundaren till Jaiku – ett annat socialt forum, kallar fenomenet för ”social peripheral vision” – att vi navigerar i det sociala rummet
genom att hela tiden ta ställning till hur personer i vår omgivning rör sig i tid och rum. Enkelt kan det uttryckas som ”Follow your friends”, vilket också är uppmaningen på Jaikus hemsida.

Facebook, vars popularitet har exploderat i Sverige de senaste månaderna, har seglat upp som ett mer vuxet alternativ till Myspace med sin svala, symmetriska design. En exklusiv stämpel hänger kvar sedan sajten enbart var öppen för Ivy League-studenter i USA. Till skillnad från stökigare, men större, Myspace där politiker och musikartister samsas med porrstjärnor och fjortisar. Facebook går i sobert vitt och blått. Myspace är en orgie i skrikiga färger.

Estetiken speglar samhällets skiktning, skrev Berkeleyforskaren Danah Boyd tidigare i somras. Valet av forum blir en manifestation, man väljer sitt sällskap på samma sätt som man gör i det verkliga livet. Hon gick också ett steg längre och antydde att valet mellan de två forumen styrdes av klasskillnader. Slutsatsen kritiserades av många, vilket också säger något om svårigheten att diskutera klass i USA.
Hennes iakttagelser stämmer dock bra med erfarenheterna från min bekantskapskrets. Efter några taffliga försök att starta Myspacesidor pustade många ut när de upptäckte Facebook, en oas som luktade trygg medelklass. Men communityn på internet är organiska och kategoriseringar blir snabbt obsoleta. Till och med AFA, Antifascistisk Aktion, har nu ett konto på Facebook.

Fördelarna med forum som Facebook är uppenbara. En stor bekantskapskrets är bekräftande och man kan enkelt dammsuga forumet på vänner över hela världen, vilket är lättare än att leta upp gamla telefonböcker och gulnade visitkort. Det är också ett behändigt sätt att hålla reda på alla bekanta i den sociala utkanten.

Till skillnad från Myspace och bloggar är Facebook också en sluten community. Var och en väljer själv vilka som ska ingå i ens nätverk och därmed få tillgång till bilder och diskussionsforum. Här skapas en känsla av ett slutet rum. Utan den hade användarna förmodligen aldrig lagt ut lika mycket privat information.


Men det är en illusorisk avskildhet. Vi registrerar oss för att få kontakt med våra vänner och kunna umgås i ett digitalt vardagsrum. Samtidigt lämnar vi frivilligt ifrån oss en mängd uppgifter om vår sexualitet, musiksmak och politiska ideal som kan användas i kommersiella syften av tredje part. Teknikoptimismen överskuggar integritetsaspekterna. Vi lämnar frivilligt efter oss allt fler digitala fotspår. Sam Leith, litteraturredaktör för Daily Telegraph, skvallrade i en krönika om hur hur redaktören för The Spectator uppdaterar sina favoritfilmer på Facebook under kontorstid.

I principen ”Follow your friends” ingår att våra vänner ständigt kan vara uppdaterade på vad vi gör.

Det första som syns när man loggar in på Facebook är också rutan ”News Feed”. Där registreras alla uppdateringar som gjorts i ens nätverk: nya bilder som laddats upp, om någon blivit tillsammans med någon, om man skrivit upp sig i en politisk grupp
och till och med vilka meddelanden som folk skickat till varandra. Social bevakning inom ett vänskapsnätverk har aldrig varit lättare. Eller mer populärt.

Facebooks växande popularitet är i paritet med den Google hade i början. Den viktigaste faktorn är förmodligen att man erbjuds kikhål in i otaliga bekantas liv. Men med en spretig definition av ”vänner” pendlar man mellan att känna sig inbjuden och att uppleva sig som en smygfluktare. Hur hanterar man den känslan av voyeurism? Om jag hade besökt en bekant hade jag förmodligen fått se den personens semesterkort. Men är det samma sak att titta på det ensam? Är vänskap samma sak som att ens dörr ständigt står på glänt?

Sociala medier som Facebook befinner sig fortfarande i sin li
nda. Det krävs mer raffinerade system för att möta behovet av att både posera med sitt nätverk och inte känna sig ständigt bevakad.

Liksom med bloggar är det en typ av sällskapsspel, ett sätt att piffa upp vardagen. Och kanske blir det roligare att tvätta om man meddelar det på sin sajt. Men det är också ett sätt att vara social i sin ensamhet.

Sherry Turkle hävdar att människor blir ”tillfredställda av en viss publik exponering; det är mer bekräftelse än kränkning”.
Men om tio år, menar hon, behöver vi anstränga oss för att förmedla vikten av personlig integritet. Annars kommer vi att få en generation som inte bryr sig om att myndigheter kollar vilka webbsidor de besöker eller vem de ringer.

RAKEL CHUKRI
medarbetare på kulturredaktionen



Men ta ett steg tillbaka, alla mina digitala vänner, och andas ut, jag har ju fortfarande:

onsdag, augusti 01, 2007

By all accounts,


4 timmar senare satt vi på mosebacke och njöt av varandras sällskap, därifrån till harry b james som var närmast jämförbart med en öken, torrt och öde, harry's till medusa som var tragiskt därifrån ett tappert försök till kontrast som bittert slogs ner av mig och vi slutade på after som vägrade servera oss pommes. Nånstans här på vägen insåg jag att alla mina försök till att vidga våra vyer, var ypperligt meningslösa. Vi kommer allihopa sluta på kontrast ändå, hur mycket jag än vill förneka det.
Sanningen slog mig i ansiktet idag, den var inte vacker, jag får sätta min stackars tilltro till verkligheten.

Nästa station: Total Nihilism.